Les galetes constitueixen una eina usada pels servidors web per emmagatzemar i recuperar informació sobre els visitants. Les galetes són petits arxius de text que s’envien a l’ordinador, tauleta o qualsevol altre dispositiu que permeti navegar per Internet quan accediu a determinats llocs web. Les galetes permeten, entre altres coses, mantenir un registre sobre els vostres hàbits de navegació o del vostre equip i les vostres preferències, i recordar-les quan hi torneu a accedir.

El Govern utilitza galetes per facilitar la navegació pel lloc web i l’aplicació, i per obtenir més eficàcia i personalització dels serveis que us oferim. Les galetes de personalització utilitzades permeten emmagatzemar informació sobre les vostres preferències i l’idioma, entre altres dades, amb la finalitat de mostrar-vos continguts i ofertes que tinguin un interès especial per a vosaltres. 

Segons el termini en què estan activades en l’equip de l’usuari, distingim entre:

  1. Galetes de sessió: són un tipus de galetes dissenyades per recaptar i emmagatzemar dades mentre l’usuari accedeix a un lloc web, i romanen a l’equip durant la visita (per exemple, fins que l’usuari tanca el navegador i finalitza la visita).
  2. Galetes persistents: són un tipus de galetes en què les dades segueixen emmagatzemades al terminal i el responsable de les galetes hi pot accedir i les pot tractar durant un període definit, que pot anar d’uns minuts a diversos anys.

Segons la finalitat per a la qual es tractin les dades obtingudes a través de les galetes, distingim entre:

  1. Galetes tècniques o necessàries: són les que permeten a l’usuari la navegació a través d’un lloc web, una plataforma o una aplicació i la utilització de les diverses opcions o serveis que hi hagi, com per exemple controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a parts d’accés restringit, recordar els elements que integren una comanda, dur a terme el procés de compra d’una comanda, fer la sol·licitud d’inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació, emmagatzemar continguts per difondre vídeos o so o compartir continguts a través de xarxes socials.
  2. Galetes de personalització: les galetes de personalització són les que permeten recordar informació perquè l’usuari accedeixi al servei amb unes determinades característiques que poden diferenciar la seva experiència de la d’altres usuaris, com per exemple l’idioma, el nombre de resultats que es mostren quan l’usuari fa una cerca, l’aspecte o el contingut del servei en funció de la mena de navegador a través del qual l’usuari accedeix al servei o de la regió des de la qual accedeix al servei, etc. Aquestes galetes no tenen l’objectiu d’identificar l’usuari, sinó que, si l’usuari en consent l’ús, la informació que recolliran s’utilitzarà únicament per a treballs de millora del disseny de les pàgines i de navegació pel lloc web i per l’aplicació, les estadístiques d’ús, la velocitat de les cerques, el mesurament de l’activitat del lloc web, etc. 
  3. Galetes d’estadística (tercers): les galetes d’estadística són totes les galetes que permeten a la fundació entendre com l’usuari interactua amb aquest lloc web i en l’aplicació mitjançant la recollida i la comunicació d’informació de forma anònima. Per tant, la informació recollida mitjançant aquest tipus de galetes s’utilitza per mesurar l’activitat d’aquest lloc web i de l’aplicació, així com per elaborar perfils de navegació dels usuaris d’aquest lloc web i de l’aplicació, amb la finalitat d’introduir-hi millores en funció de l’anàlisi de les dades relacionades amb la utilització que fan els usuaris del servei. 

Qui utilitza la informació emmagatzemada en les galetes? 

La informació emmagatzemada en les galetes del nostre lloc web i l’aplicació només la utilitzem nosaltres, a excepció de les que s’identifiquen com a galetes de tercers, que les utilitzen i gestionen entitats externes per proporcionar serveis adreçats a millorar els nostres serveis i l’experiència de l’usuari en navegar pel web i per l’aplicació.

Com puc modificar la configuració sobre les galetes?
Com que les galetes que apliquem són, amb caràcter general, per a tots els usuaris del lloc web, en el cas que vulgueu modificar-les podreu: 

Configurar les galetes a través del botó flotant a la zona inferior dreta de la pantalla. 

L’usuari pot permetre bloquejar o eliminar les galetes instal·lades a l’equip mitjançant la configuració de les opcions del navegador instal·lat a l’ordinador
•    Internet Explorer™: Versió 9 | Versió 10 | Versió 11
•    Safari™: Safari™ 5 y 6 | Safari™ 7 | Safari™ 8
•    Ajustos a iPhone, iPad o iPod: enllaç
•    Chrome™: enllaç
•    Firefox™: enllaç
•    Opera™: enllaç
•    Android: enllaç
•    Windows Phone: enllaç

A més, l’usuari també pot gestionar el magatzem de galetes del navegador i la desactivació a través d’eines com:
•    Ghostery: www.ghostery.com
•    Your Online Choices: www.youronlinechoices.com/es/